Casus van de week door Kasha van der Poel:

2 jaar geleden heb ik met een klas vwo leerlingen online een tijdschrift gemaakt. Ik heb collega’s dit wel eens op papier zien doen, maar met een iPad klas vond ik dat dit anders kon. Met behulp van het programma Jilster is dit gelukt. Het leuke aan Jilster is dat ze werken met een redactie systeem alsof het een echt tijdschrift is. Iedereen die meewerkt aan het tijdschrift heeft een functie: hoofdredacteur of redacteur. De hoofdredacteur (in mijn geval was ik dit zelf en een leerling) kan de medewerkers (de leerlingen) pagina’s toekennen, waar ze vervolgens verantwoordelijk voor zijn. Wat mooi was aan dit project, was dat de leerlingen zowel in de klas als online nauw hebben samengewerkt. We hebben wekelijkse vergaderingen gehouden in de les, leerlingen hebben tijdens de lessen zowel online als face-to-face samengewerkt, en thuis online samengewerkt. Naast het maken van de inhoud van het tijdschrift moesten de leerlingen ook de pagina’s waar ze verantwoordelijk voor waren opmaken. Snelle leerlingen heb ik laten werken aan de opmaak van de voor- en achterkant van het tijdschrift. Nadat in de laatste vergadering het tijdschrift door het hele team (de klas) was goedgekeurd heb ik het voor een klein bedrag een hoge kwaliteit PDF-bestand besteld en voor iets meer geld een exemplaar laten drukken. De leerlingen deden dit niet voor een cijfer, maar door de manier van werken zijn ze toch heel serieus aan de slag geweest en hebben we een mooi product gemaakt.

Voordelen van Jilster.nl:

  • Leerlingen werken aan hun (online) samenwerkingsvaardigheden
  • Leerlingen kunnen ten alle tijden en op alle locaties aan het werk (mits ze toegang tot internet hebben)
  • Vakoverstijgend; naast bezig met de inhoud (je vak) zijn ze ook bezig met de opmaak
  • De tool is zeer gebruiksvriendelijk, leerlingen hadden geen hulp nodig om ermee te werken (dus ook als je zelf niet heel handig bent met ICT, is het goed te gebruiken)

www.jilster.nl

jilster-persoonlijk-tijdschrift-maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *