Deze week een tutorial van docent digitale didactiek Jaap van der Veen

Hoe bedien je een computer op afstand met behulp van Teamviewer?

Handig om iemand te helpen of om snel even iets te doen op je eigen computer vanaf je werk

Met Teamviewer is het mogelijk om op afstand een ander apparaat te bedienen. Bijvoorbeeld een computer, een tablet, een smartphone of zelfs een (android-)tv! Het bedienen doe je ook vanaf een computer, tablet of smartphone. De gebruiksmogelijkheden zijn eindeloos, maar vandaag zoomen we even in op een situatie wanneer iemand je per telefoon een computervraag stelt, je en je antwoord met “Wacht – ik neem je computer wel even over”. Spooky? Valt mee! Lees snel verder.

Bij bestuderen van bovenstaande afbeelding valt je vast op dat sommige dingen geanonimiseerd zijn. Daarmee wil ik meteen een groot misverstand wegnemen: Je kunt met teamviewer niet zomaar ieders computer overnemen, tenzij diegene je het unieke ID (willekeurig gegenereerd) en wachtwoord geeft.

Stappenplan

Hieronder beschrijf ik in verhalende vorm de stappen die nodig zijn om toegang te krijgen tot iemands computer. In dit voorbeeld zit de “hulpvrager” op een windows computer en de “hulpgever” op een Macbook.

Stap 1: hulpvrager Teamviewer laten downloaden

Als ik mijn tante aan de telefoon heb, gaat het telefoongesprek ongeveer zo:

 • Ik: “Tante, pak internet er maar even bij en zoek op TEAMVIEWER – ja, TEAM en dan bekijker maar dan op zijn engels”
 • Tante: “Waar moet ik nu op klikken?”
 • Ik: “Waarschijnlijk is het tweede resultaat ‘Teamviewer – support op afstand, toegang op afstand’. Als het adres begint met ‘https’, klik daar dan maar op.
 • Tante: “En nu?”
 • Ik “Waarschijnlijk zie je nu iets met ‘Teamviewer 12 is hier!’. Daaronder staat een groene knop met de tekst ‘Teamviewer downloaden’.
  Klik daar maar op. Nu wordt Teamviewer meteen gedownload.”
 • Tante: “Ik denk dat hij klaar is. En nu?”
 • Ik: “Zie je een knop ‘openen’? Klik daar maar op.”
 • Tante: “OK. En nu?”
 • Ik: “Het kan even duren voordat Teamviewer wordt geopend. Nu wordt je gevraagd om Teamviewer te starten of te installeren. Kies voor ‘Alleen starten'”:
 • Tante: “Kan je nu de besturing overnemen???”
 • Ik “Neee, ik heb nog even ‘uw id’ en ‘wachtwoord’ nodig. Geef die maar even door:

Na deze interessante conversatie (…) Kan ik de besturing overnemen van de computer van mijn tante. Ook mijn tante kan de computer nog besturen, dus dit kan een beetje “chaos” geven in het begin, omdat ze me misschien iets wil laten zien of voor wil doen. Meestal wijst het zich wel vanzelf na een beetje “oefenen” en kan ik het probleem op afstand oplossen.

Zodra je klaar bent met hulp op afstand verlenen, sluit je als “helper op afstand” teamviewer af, of diegene die je helpt sluit teamviewer op dat moment af. Vanaf dat moment kun je als helper niet meer bij de computer komen. De volgende keer dat diegene hulp nodig heeft, zijn het id en wachtwoord weer veranderd, dus heb je dat weer opnieuw nodig om besturing over te kunnen nemen.